Educatief programma

Huygens Museum biedt leerlingen van basisscholen en in het voortgezet onderwijs een breed en attractief educatieprogramma aan. Er zijn verschillende lessen beschikbaar. Wil je meer weten over onze lessen of een les boeken dan kunt je contact opnemen met educatie@huygensmuseum.nl.

groep 7 en 8 uit het cultuurmenu

Christiaan Huygens, wonderkind op Hofwijck

Locatie: Hofwijck

Na een korte inleiding over de familie Huygens, gaan leerlingen zelf aan de slag. In groepjes van twee á drie voeren ze eenvoudige proefjes uit over onderwerpen als de slinger, lichtbreking en centrifugaalkracht. Op zolder ontdekken ze de valsnelheid, bekijken ze de toverlantaarn en verkennen ze het werk van Christiaan via modellen van zijn uitvindingen.

Leerdoelen

 • Leren over de persoon Christiaan Huygens en deze in de tijd plaatsen.
 • Onderzoek doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen.
 • Kennismaken met een erfgoedinstelling als plek waar je informatie kunt krijgen over een bepaalde tijd of persoon.
Lees meer +
2 & 3 Havo en Vwo

Christiaan Huygens en wetenschap in de zeventiende eeuw

Locatie: Hofwijck

Leerlingen gaan in groepjes door het museum om ontdekkend te leren. Op elke verdieping ervaren ze een of meer van Huygens' ontdekkingen. Praktische opdrachten omvatten slingerproeven, optica en de cycloïde beweging, gerelateerd aan Huygens' theorieën. Ze krijgen ook een presentatie over zeventiende-eeuwse wetenschapsontwikkeling en leren waarnemen door te tekenen en schetsen.

Deze museumles duurt 90 minuten en is, anders dan in het algemeen, te boeken voor groepen van maximaal 60 leerlingen.

Leerdoelen

De leerling doet onderzoek naar natuurkundige verschijnselen en leert door praktisch werk kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in deze verschijnselen.

Lees meer +
groep 6, 7 en 8

Elke boom heeft een verhaal

Locatie: Hofwijck

Ontdek tijdens de speurtocht alle geheimen van de tuin! Deze museumles gaat over het bijzondere tuinontwerp en de beplanting van de buitenplaats Hofwijck. Constantijn Huygens had voor elke boom die hij plantte een reden. Leerlingen gaan aan de hand van de lesbladen en een plattegrond zelf op onderzoek uit. Tijdens de speurtocht voeren ze ook opdrachten uit.

NB. Deze les wordt van april tot en met september gegeven.

Leerdoelen

 • informatie opzoeken in informatieve teksten
 • veel voorkomende planten leren onderscheiden en benoemen
 • samenwerken
 • zelf ontdekkend leren
Lees meer +
groep 6, 7 en 8

Kijken is zien. Speuren op de buitenplaats

Locatie: Hofwijck

Hendrik en zijn broertje Jacob zijn bedienden van Christiaan Huygens tijdens zijn verblijf op Hofwijck. Jacob is pas bij Hendrik komen wonen en kent Hofwijck nog niet zo goed. Op een dag, ergens in het jaar 1691, hebben Jacob en Hendrik gereedschap voor verrekijkers opgehaald om af te leveren op Hofwijck. Dit hebben ze gedaan, maar ze weten niet meer waar ze het dure gereedschap gelaten hebben. Ze hebben nog maar even de tijd om de buitenplaats af te speuren, want de geleerde kan elk moment op Hofwijck aankomen...

In de loop van de jaren is er veel veranderd op Hofwijck. Na een korte inleiding lopen de kinderen met de audiotour in drie groepjes door huis en tuin. Na afloop wordt het verhaal nog eens kort nabesproken.

Leerdoelen

 • leren over belangrijke historische personen
 • informatie halen uit gesproken tekst
 • kennismaking met de zeventiende eeuw
Lees meer +
groep 4

Maak kennis met kunst

Spelenderwijs meer weten over kunst

Locatie: Notarishuis

Een museum of kunstuitleen zijn niet alleen plekken om mooie schilderijen te bekijken. Ze zijn ook gewoon leuk en spannend! Speciaal voor de kinderen uit groep 4 is er de les 'Maak kennis met kunst'. Spelenderwijs leren kinderen meer over kunst en gaan ze ook zelf aan de slag met het thema 'bewaren en verzamelen'.

Leerdoelen

Doel van de les is om kinderen kennis te laten maken met de collectie en werkzaamheden van het museum. In de Kunstuitleen laten we de kinderen zelf een keuze maken uit het aanbod. Er gaat namelijk voor een aantal weken een 'echt' kunstwerk mee naar school. Door het kiezen leren de kinderen hun mening onder woorden te brengen en te luisteren naar de mening van anderen.

Lees meer +
groep 5

Terug naar de Romeinen

Geschiedenis Romeinen en Cananefaten in Voorburg

Locatie: Notarishuis

In de museumles 'Terug naar de Romeinen' ontdekken leerlingen van groep 5 de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats, Forum Hadriani, gesticht rond het jaar 70 na Christus aan het kanaal van Corbulo. Ze leren waarom dit voor de Romeinen zo'n belangrijke plek was en ervaren het leven van de bewoners door interactieve opdrachten. Als ze zich als echte Romeinen gedragen, krijgen ze een Romeins diploma en reizen ze terug naar het heden.

Leerdoelen

De les sluit aan bij de kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en Kunstzinnige Oriëntatie.

Lees meer +
kinderen van 8 t/m 12 jaar

Romeinenspel

Blijf van mijn Olijf!

Locatie: Notarishuis

Tijdens het spel leren kinderen spelenderwijs over de Romeinen. Onder begeleiding van 2 educatievrijwilligers gaan de kinderen aan de slag met de onderdelen, bestaande uit vragen, kleine workshops, interactieve opdrachten en meer. De onderwerpen beslaan Gladiatoren, geheimschrift, water, Romeinse spelletjes en de Romeinse kalender, schminken, muziek en meer.

De les is ontworpen als workshop, kan los worden geboekt of wordt tijdens de Romeinenweek en/of Archeologiedagen aangeboden.

Leerdoelen

De les sluit aan bij de kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld, Nederlands en Kunstzinnige Oriëntatie.

Lees meer +

Romeinse leskist

De Romeinse leskist biedt leerlingen een praktische kennismaking met het Romeinse leven. Gevuld met replica's die diverse thema's belichten zoals het Romeinse leger, eten en drinken, en de Romeinse vrouw. De leskist bevat ook kaarten voor leerlingen, een docentenhandleiding en kijklijsten voor voorwerpen. Elke thema heeft bijpassende opdrachten en knutselactiviteiten, waardoor leerlingen praktisch kunnen leren door zich te verkleden als Romein of het molenspel te spelen.

De leskist is uitsluitend beschikbaar voor scholen en kan het beste vóór 11.00 uur worden opgehaald en teruggebracht vanwege de bereikbaarheid van de Herenstraat. De afmetingen van de leskist zijn 1,20x50x60cm (lxbxh) met een gewicht van ongeveer 25 kg.

Huurkosten leskist:

 • Huur leskist (max. drie weken *): € 25,-
 • Huur inclusief museumbezoek: € 90,-
 • Borgsom: € 50,-

* Verlenging van de huurperiode is alleen mogelijk als de leskist niet gereserveerd is.

Lees meer +

Praktische informatie

De museumlessen duren tussen de 75 en 90 minuten. Museumlessen zijn voor maximaal 30 leerlingen.

Kosten
Museumlessen buiten het cultuurmenu kosten €65,- per museumles.

Vragen of aanmelden
Voor meer informatie of reserveren kun je mailen naar educatie@huygensmuseum.nl of bellen met 070-3872311.