Aan tafel met de Romeinen
Te zien in Notarishuis
Aan tafel met de Romeinen
In de tentoonstelling Aan tafel met de Romeinen ontdekt de bezoeker de eetgewoontes van de bewoners van Forum Hadriani, de Romeinse stad die zich bevond op de plek van het huidige Voorburg. De komst en ontwikkeling van het Romeinse Forum Hadriani bracht grote vernieuwingen in de lokale eetcultuur: de Romeinen introduceerden nieuwe ingrediënten, gebruiksvoorwerpen en recepten. Met de ontwikkeling van de stad als leidraad neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op een culinaire reis door de Romeinse keuken.
Een kijkje in de keuken
In de tentoonstelling krijg je aan de hand van Romeinse bodemvondsten uit Forum Hadriani en de omgeving een inkijkje in de eet-en kookgewoontes van de bewoners van de regio. In de tentoonstelling is het bijzondere ‘zondagse servies’ van de Romeinen te zien: het zogeheten Terra sigillata, wat gestempeld aardewerk betekent. Deze rode kommen en bekers waren het servies van de welgestelde burgers. De bodemvondsten vertellen een verhaal en geven een inkijk in het dagelijkse leven van tweeduizend jaar geleden. In de tentoonstelling wordt je als bezoeker uitgedaagd om verder te kijken dat het object zelf. Een kruik is niet zomaar een eenvoudig aardewerken voorwerp, maar werd ooit gebruikt voor het bewaren en vervoeren van wijn, vissaus of olijfolie, producten die vanuit het Middellandse Zeegebied werden aangevoerd. Zo blijkt één kruik al een tastbaar spoor van een internationaal handelsnetwerk.
