Aan tafel met Huygens

9 december 2023 t/m 6 oktober 2024
Te zien in Hofwijck
Aan tafel met Huygens

Aan tafel met Huygens

9 december 2023 t/m 6 oktober 2024
Te zien in Hofwijck

Op 9 december 2023 opent in het Huygens Museum in Voorburg de tentoonstelling Aan tafel met Huygens. Schilderijen, brieven en gedichten, kook- en tuinboeken, alledaagse gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten uit de 17de eeuw belichten de keukengeheimen van de buitenplaats Hofwijck.

Justus de Gelder, Twee jonge vrouwen in een keuken

Justus de Gelder, Twee jonge vrouwen in een keuken, 1671. Doek, bruikleen particuliere collectie door bemiddeling Hoogsteder Museum Stichting

Pronkzaal, bibliotheek en keuken

Betreed de Pronkzaal, waar gasten 400 jaar geleden werden ontvangen door Constantijn en Christiaan Huygens. Hier werd destijds het warme middagmaal geserveerd, gemusiceerd en voorgedragen. Een monumentaal gedekte tafel brengt de culinair-historische setting van Hofwijck tot leven. Schilderijen, speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gekregen van de Hoogsteder Museum Stichting, laten het bruisende leven zien van zulke feesten, de stillevens tonen de rijkdom van de opbrengst van het land.

Guilliam van Deynum, Stilleven met fruit en oesters op een tinnen schaal

Guilliam van Deynum, Stilleven met fruit en oesters op een tinnen schaal, ca. 1655. Doek, bruikleen particuliere collectie door bemiddeling Hoogsteder Museum Stichting.

Vlak naast de pronkzaal bevindt zich een bescheiden bibliotheek met een bijzondere verzameling boeken, waaronder Den Nederlandtsen hovenier (1669) van Jan van der Groen. Samen met De verstandige kock Of Sorghvuldige Huyshoudster (1668) geven deze boeken inzicht in de culinaire wereld van de 17de eeuw. Recepten voor een groot aantal gerechten, van het bereiden van vlees en vis tot aan rauwe salades als voorafje, getuigen van de eetcultuur op Hofwijck. In de tentoonstelling is ook de dichtbundel Koren-bloemen (1658) van Constantijn Huygens opgenomen. In het gedicht Hofwijck beschrijft hij een wandeling over de uitgestrekte tuin en hoe zijn gasten tenslotte in de keuken terechtkomen en daar allerlei lekkers krijgen voorgeschoteld!

In het souterrain van Hofwijck bevindt zich de authentieke 17de eeuwse keuken, waar de oorspronkelijke witte faience wandtegels nog te zien zijn en alles de sfeer ademt van het rijke bestaan van de eigenaren. Hier vertellen de alledaagse gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten het verhaal van het koken, bakken en roosteren boven open vuur. Enkele flessen zijn in de 20ste eeuw uit de gracht van Hofwijck gevist en het zou kunnen dat ze nog zijn gebruikt zijn door Constantijn of Christiaan. En om alle etenswaren echt vers te houden, had Hofwijck een ijskelder, waardoor er de zomer lang koude drankjes konden worden gedronken.

Ensemble zeventiende-eeuwse gebruiksvoorwerpen

Een ensemble zeventiende-eeuwse gebruiksvoorwerpen, collectie Huygens' Hofwijck, Voorburg

Gastconservator
Alexandra van Dongen

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door
Hoogsteder Museum Stichting, het Mondriaanfonds, Cultuur & Co

Bruikleengevers
Hoogsteder Museum Stichting Den Haag, Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg