Aan tafel met prinses Marianne

26 april 2024 t/m 4 januari 2025
Te zien in Notarishuis
Aan tafel met prinses Marianne

Aan tafel met prinses Marianne

26 april 2024 t/m 4 januari 2025
Te zien in Notarishuis

In de tentoonstelling ‘Aan tafel met prinses Marianne’ staat het leven van Prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883) centraal. Deze expositie biedt niet alleen inzicht in Mariannes turbulente levensloop en haar betekenis voor Voorburg. Aan de hand van haar bibliotheekcatalogus en de boedelinventaris van haar Voorburgse bezittingen, komen we meer te weten over de culinaire tradities van de aristocratie in de 19de eeuw, die Marianne meebracht naar Voorburg.

Wedgwood aardewerk, Engeland, ca. 1861-1867

Aardewerk, transferprint, blindmerk. Wedgwood, Engeland, ca. 1861-1867. Bruikleen familie Lintz.

Een kijkje in het leven van prinses Marianne

Als jongste dochter van Willem I en Wilhelmina van Pruisen, kende prinses Marianne een leven vol hoogte- en dieptepunten. Na een ongelukkig huwelijk met prins Albert van Pruisen, omarmde ze haar onafhankelijkheid en vormde ze een onconventionele relatie met haar bibliothecaris-secretaris en geliefde Johannes van Rossum. Vanaf 1848 brachten ze regelmatig tijd door op de buitenplaats Rusthof in Voorburg. In de tentoonstelling leer je het levensverhaal en artistieke kant van deze eigenzinnige vrouw beter kennen aan de hand van historische objecten en brieven uit haar leven.

Van koninklijk diner naar bescheiden maaltijden

Aan het hof van haar ouders groeide prinses Marianne op volgens de negentiende-eeuwse etiquetteregels van de Etiquette du Palais Royal. De dagelijkse maaltijden werden zorgvuldig gedocumenteerd in de menuboeken van de administratie van de hofmaarschalk. Tijdens haar ongelukkige huwelijk in Berlijn had ze een eigen chef-kok, Ferdinand Hauptner. Hij publiceerde in 1838 een kookboek, waarvan Marianne twee exemplaren bezat. In Voorburg werden haar dagelijkse maaltijden bereid door het huispersoneel, gebruikmakend van de oogst van de moestuin en boomgaard bij de oranjerie van Rusthof.

Reissecretaire van prinses Marianne

Reissecretaire van prinses Marianne. Hout, messing, glas, ca. 1827-1883. Collectie Huygens Museum, Voorburg

De boedelinventaris van Rusthof

Na het overlijden van prinses Marianne in 1884 werd een gedetailleerde inventaris opgesteld van haar bezittingen in Rusthof. Deze omvatten keukengerei, tafelgerei, serviesgoed en zelfs de inhoud van haar wijnkelder. Veel van deze prachtige gebruiksvoorwerpen zijn in de loop der jaren verspreid geraakt. Dankzij het onderzoek van de Voorburgse Stichting Erfgoed Prinses Marianne presenteert het Huygens Museum in de tentoonstelling enkele objecten getoond die rechtstreeks uit Mariannes bezit komen of die ze heeft geschonken aan haar personeel. Een unieke kans om deze werken te zien in de statige omgeving van de tentoonstellingszaal van het Huygens Museum.

Gastconservator
Alexandra van Dongen

Ontwerp
Studio Berry Slok

Bruikleengevers
Kees van der Leer, familie Lintz, Nel Teutenberg, Stichting Erfgoed Prinses Marianne, Heleen Koetsier-Treep

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door
Mondriaanfonds, Cultuur & Co